Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

IRobotA 2004-es, Én a robot című filmben a nem kicsit elfogult főszereplő, akit Will Smith játszott, megkérdezte a gyanúsított robottól, hogy egy robot képes-e rá, hogy mesterművet alkosson egy darab vászonra. Mire a robot visszakérdezett: és maga? Ha nem járna mindenki fejében az energiaárak alakulása, akkor ez lehetne a hónap kérdése.

A kérdés igazából az, hogy képes lesz-e a mesterséges intelligencia valaha is túlszárnyalni az emberi kreativitást, képes lesz-e egyedi vagy akár művészi alkotásokat létrehozni, vagy akár lefolytatni egy tudományos kutatást? Mindenesetre a témakör vizsgálatán dolgozó kutatók nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy az MI létrehozását előre mozdítsák.


Az emberi agy modellezését célzó kutatások egyre közelebb kerülnek céljukhoz, de egyáltalán nem biztos, hogy ezek vezetnek el a mesterséges intelligenciához. Nem szükségserű, hogy ha egyszer elkészül a mesterséges intelligencia, akkor annak az emberi agy mintájára kell szerveződnie. Lehet, hogy teljesen más alapokon fog nyugodni, hiszen például az öntanuló rendszerek óriási fejlődésen mentek keresztül az utóbbi időkben.
A sci-fi irodalomban gyakran előfordul a szituáció, mikor is az emberiség ellen fordul saját teremtménye, a mesterséges intelligencia, vagy a robot. Asimov nagyon szépen elejét vette ennek a robotika törvényeivel, habár utána egy csomó történetet írt, amelyekben a robotok megszegik (legalábbis látszólag) ezeket a törvényeket.
Nem valószínű, hogy a való életben is implementálni fogjuk Asimov törvényeit (vagy hozzájuk hasonlókat) az eljövendő intelligens robotokba, annál sokkal vérszomjasabbak vagyunk. A fejlesztések felemás módon történnek, hiszen Elon Musk cége nulláról indulva röpke fél év cöszmötölés után mutatott be egy ígéretes robotot, miközben maga Musk tett kijelentéseket a mesterséges intelligencia veszélyeivel kapcsolatban.
nrWilliam Gibson műfajteremtő regényében a Neurománcban mindenesetre árgus szemmel figyelik a mesterséges intelligencia nem túl gyakori egyedeit, az egyik szereplő elmondása szerint úgymond mindegyik homlokához egy EMP puskát tart a Turing-rendőrség, és az ott dolgozó fickó kutyakemények ám! Talán nem kell még aggódnunk, hiszen az MI létrejöttének időpontját szorgalmasan toljuk előre, nagyjából egyenletes távolságban jelenünktől, hasonlóképpen az első fúziós erőművek majdani üzembe helyezésének dátumához, melyekről már lassan 50 éve mondják azt, hogy már csak 30 évet kell várni rá.
A fúziós erőművek mintegy felszabadítókként szerepelnek, az Föld energiaproblémáinak megoldását várjuk tőlük. Sajnos úgy tűnik, hogy nélkülük nem tudjuk fenntartható módon kielégíteni az emberiség energiaéhségét, és ínséges idők jönnek.
vonnegutKurt Vonnegut írta a Hazátlan ember című könyvében (82 évesen!), hogy az emberiség által ismert drogok közül a legaddiktívabb a kőolaj. Gyakorlatilag mindenki rászokott. Viszont, ha majd elfogy, jönnek az elvonási tünetek…
Világunk haladási irányát tekintve helyenként komoly kétségek merülhetnek fel nemcsak a mesterséges, hanem a természetes intelligencia létezésével kapcsolatban is. Murphy törvénykönyvében is szerepel egy törvény, mely szerint a Földön a teljes intelligencia mennyisége állandó, a népesség viszont növekszik. Nem kell túl nagy képzelőerő ahhoz, hogy belássuk, hogy ez mint jelent az egyénekre kivetítve…
Egyesületünk elülső (gy.k. nem hátsó) szándéka, hogy minél több kavicsot, urambocsá’, követ dobjunk az emberi nemtörődömség és punnyadás állóvizébe, reménykedve, hogy a pocsolya partjain a pillangó-effektus majd hullámverést kelt. E nemes cél által vezérelve hétvégi ismeretterjesztő összejövetelt szervezünk, ahol a péntek esti dumaparti témája a Föld aktuális állapota fölötti elmélkedés lesz, érdekes, talán nem köztudott adatokat boncolgatva.
Az összejövetel 2022. október 28-30. között kerül megrendezésre Kovácspusztán. Pénteken, 28-án este 19:00 tájt kezdenénk, az akció vasárnap délelőtt ér majd véget. A részvételi díj tagoknak 12€, diákoknak 12€, nem tagoknak 14€ éjszakánként, ott nem alvás esetén pedig 5€ a napidíj. Jelentkezni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen.

 

A COVID korlátozások gyakorlatilag megszűntek, de nyomatékosan kérek mindenkit, hogy ha tünetei vannak, inkább ne jöjjön az akcióra, esteleg egy negatív antigén teszttel nyomatékot lehet adni a tünetmentességnek, de ez sem kötelező most már.

 

A program a következő lesz:

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2022. 10. 28. péntek este

 

Péntek esti dumaparti - Mi lesz veled, Földecske?

FoldElmélkedés bolygónk állapotáról, némi enyhén sokkoló adattal megtámogatva.

2022. 10. 29. szombat

délután

Marosi Botond Máté

Lesz még helye a művészeknek a világunkban - avagy le válthat-e  minket az MI?

aiartA mesterséges intelligencia kutatása hatalmas léptekkel halad előre, csak senki nem tudja, hova lyukadunk ki. Lehetséges, hogy akár a művészetek terén is versenybe száll alkotóval?

2022. 10. 29. szombat

délután
Nagy Sándor

A csillagászat legújabb eredményei

feketelyukSzemezgetünk az Uránia istennő homlokából kipattant új ismeretekből (enyhe hübrisszel élve)

2022. 10. 29. szombat

délután
Jávorka Ágoston

A holdkutatás legújabb tervei

spacexManapság mindenki, aki csak rakétát bír fellőni, a Holdat tűzi ki célpontként, úgy látszik, megérett az idő a viszatérésre. Eléoadásunkban ismertetjük az űrkutatással foglalkozó cégek és szervezetek terveit