Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

aurorawebAz elmúlt időben nagyon felszaporodott kies vidékünkön az egységnyi időre eső sarki fények száma. A tavaly novemberi gyenge eresztés után az idei májusi csodálatos volt, az ember szinte várta, hogy mikor ballag ki egy jegesmedve a bokrok közül, mintegy hihetőbbé tenni a látványt. A Nap egyre-másra produkálja a napfoltokat, magára valamit is adó amatőrcsilagász nem megy messzebb a két méternél a fényképezőgépétől.

Hasonlóképpen izgalmas a T CrB változócsillag közelgő kitörésére való várakozás is. A kitörés, ami egy időre átformálja majd a csillagképet, már bármikor esedékes lehet. Újabb ok, hogy érző szívű csillagászember ne tudjon nyugodtan aludni.
Hosszan sorolhatnánk mi minden tarthatja lázban az érdeklődő embereket (mesterséges intelligencia, SpaceX, kínai holdprogram, Starliner, stb.), de inkább volna itt egy jó ajánlat mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a Tik-tok-nál fontosabb dolgok iránt. Egyesületünk az idei évben is megrendezi észlelőtáborát, augusztus 3-a és 9-e között, melynek során igyekszünk majd minden fentebb említett témát górcső alá helyezni.
novaweb

Egy kis szerencsével a T CrB jól fog időzíteni, és a tábor idején fog durrantani és mind a két leendő magnitúdójával emeli majd a rendezvény fényét. Ha még a Starlinert is sikerül lehozni azon a héten, akkor már csak valami csoda mentheti meg a tábor résztvevőit attól, hogy egész héten eufórikus hangulatban örömtüzeket táncoljanak körül.

Abban az esetben, ha nem jönnek be a fentebb említett dolgok, akkor remélhetőleg a pazar program fogja feledtetni a csalódást.
A tábor, mint ahogy azt már említettem, 2024. augusztus 3-a és 9-e között kerül megrendezésre szokott helyünkön, Kovácspusztán. 3-án, szombaton délután 15:00 körül oda lehet szállingózni. A tábor részvételi díja 20€ tagoknak, 21€ diákoknak és 23€ nem tagoknak naponta (ebben benne foglaltatik a szállás, napi háromszori étkezés és a pótvacsoraként funkcionáló éjszakai zsíroskenyér). Az épületben a férőhelyek száma véges, akinek van kedve sátorban lakni, tegyen úgy (persze a sátrat mindenki maga hozza), néhány helyet fenn kell tartanunk meghívott előadóink számára is. Aki csak úgy odajönne meghallgatni néhány előadást, az ezt napi 6€ díj befizetése ellenében teheti meg.

Az előző évekhez képest annyi a változás, hogy eddig szakácsunk sajnos egészségügyi okok miatt már nem vállalta el a főzést a táborban, így az ebédet hozatni fogjuk egy ekecsi étteremből, ahol egy nappal előre kell rendelni, úgy hogy most tényleg betartjuk az eddig lazán kezelt szabályt, hogy aki nem szól előre, az nem kap ebédet. Az étlap még a tábor előtt felkerül ide, úgy, hogy mindenki rendelhet még a táborba érkezés előtt (6 ételből lehet majd választani minden nap). Az ebéd vasárnaptól csütörtökig lesz biztosítva. Ha valaki akar rendelni két adag ebédet, mondjuk vacsorára elrakás, vagy orgia céljaira, az 6€ felár ellenében teheti meg.

A reggeli és a vacsora hideg étel lesz, az eddigi reggelikhez hasonlóan (kifli, kenyér, tojás virsli, sajt, felvágottak, vaj, lekvár, tej meg a satöbbik).
A táborba érkezést legalább egy nappal előre jelezzétek, hogy az étkezést tudjuk biztosítani. A táborba a corvusmail mailcímen lehet jelentkezni.

Természetesen a copypaste szöveg sem maradhat el: Jövök a táborba, elejétől végéig.

Már csak annyit, hogy a táborba hozzatok mindenképpen: jegyzetfüzetet, tollat, piros lámpát, a tábor részvételi díját 😊 – ez a kötelező felszerelés.

Opcionális: távcső, csillagtérkép, zöld lézer, binokulár, fényképezőgép, olvasnivaló stb.

Sunes

A tábor programja folyamatosan fog felkerülni, abban az ütemben, ahogy az előadók visszajeleznek, nézzetek vissza időnként.