Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

FoundationA semmilyen emlékezetű (tekintve, hogy sajnálatos módon elmaradt) tavaly szeptemberi összejövetel péntek esti dumapartijának témája az éppen akkor kezdődő Alapítvány-sorozat lett volna. A sorozat jött, láttuk, és nem győztünk csodálkozni.

Alapítványt csak nyomokban tartalmazott, ettől elvonatkoztatva, egész nézhető lett, csak… A mostanában készülő sci-fi filmekben van néhány trend, ami talán kell a népnek, de én csak úgy tudom őket nézni, hogy az egyik szemem behunyom, a másik pedig sír.
RobotokEmlékszem, mikor elkezdtem (sok egyéb más mellett) SF-et olvasni, az akkor a kezembe kerülő könyvek a tudomány és fantázia orgiái voltak, kisebb-nagyobb rejtélyekkel övezve, mintegy szerelemgyerekként. Az ember lenyűgözve olvasta ezeket a történeteket, amelyek írói általában maguk is tudósok voltak. Gondolok itt például Asimov nyomozós robotregényeire, melyekben a robotika három, megkerülhetetlen törtvényével (látszólag) ellentétes bűntények után nyomoz a főszereplő, Elijah Baley. Persze mindig van megoldás, de a törvények soha nem sérülnek, csak olyan eset lép fel, amely először nem nyilvánvaló, vagy csak csavaros logikával lehet a végére járni.
Ellenpéldát bármennyit lehet találni az utóbbi évek felhozatalából, pl. teljesen érthetetlen, hogy ha a kilőtt golyót 90°-ban eltéríti a szupermágnes, amin már jó néhány gonosztevő lóg a pisztolyánál fogva (azt se értem, miért nem engedik el?), akkor a főgonoszt miért nem vonzotta be már a mágnes, tekintve, hogy neki sokkal nagyobb mordálya van, mint a fent lógó embereinek. Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy műanyagból van az a puska, de a golyók, amiket két másodperccel később eltérít a mágnes, viszont benne vannak. (Ez egy idei Netflixes film, ami amúgy nem is volt rossz.)
Ezeket a dolgokat még meg lehetne bocsátani, mert nem mindenki fizikus, de hogy még az Alapítványban is, ahol egy tízezer éves birodalom az egyik főszereplő, 35 évvel a Terminusra érkezés után is barakkokban laknak és gyakorlatilag rongyokba öltöznek, még sokkal nehezebben. Pláne, hogy a könyvben Salvor Hardin arról panaszkodik, hogy az anakreóni balhé miatt fogytán van a vegai szivarkészlete. Nem valószínű, hogy ha a filmben bemutatott helyzetben lennének, akkor ez lenne a legnagyobb gondja.
NemeuklidA matematika is a logikára és a képzeletre épül, mint a sci-fi, csak más a cél, habár Gren Egan Diaszpóra című könyve szép példa a két dolog összeboronálására. A nem-euklideszi geometria művelése közben pedig különösen szükség van mindkét dologra.
Nem meglepő tehát, hogy a tudósok közül sokaknak van affinitásuk a tudományos fantasztikus irodalomhoz és filmművészethez, és most itt szerencsére a tudományoson van a hangsúly.
Mint magát a tudományos ismeretterjesztés kisebb apostolaként deklaráló társaság, nem határolhatjuk el magunkat a sci-fitől, de nem is akarjuk. A fantázia birodalmába tett utazások sokat tesznek hozzá az ember lelkivilágához, és most itt nem csak a tudományos fantasztikum megyéjére gondolok, mert nem szabad elfelejtenünk, hogy ha néhány makacs és konok álmodozó nem tette volna meg a maga utazásait eme birodalomban, akkor az ilyen szösszeneteket a porba írnánk botokkal és gyertyafény mellett néznénk a tévét (popkulturális kikacsintás: Kyle Reese és a tévénéző gyerekek a jövőben – akinek nincs meg, az kérdezzen, vagy nézze meg itt: https://www.youtube.com/watch?v=U5b92SoEGO8 – 2:32-től).
A Corvus Csillagászati Egyesület hétvégi ismeretterjesztő összejövetelt szervez 2022. április 8-10. között Kovácspusztán. Pénteken, 8-án este 19:00 magasságában kezdenénk, vasárnap délelőtt indulunk haza. A részvételi díj egyesületi tagoknak 12€, diákoknak 13€, nem tagoknak pedig 14€ éjszakánként. Az étkezés individuális, lehet pizzát rendelni, van lehetőség főzőcskézésre is. Jelentkezni lehet a corvusmail mailcímen.


Fontos! A hétévégi akció során tartjuk az egyesület évzáró közgyűlését is, szombaton április 9-én 10:00 órai kezdettel. Kérjük a tagság megjelenését, tavaly a COVID miatt elmaradt.


A COVID korlátozások gyakorlatilag megszűntek, de nyomatékosan kérek mindenkit, hogy ha tünetei vannak, inkább ne jöjjön az akcióra, esteleg egy negatív antigén teszttel nyomatékot lehet adni a tünetmentességnek, de ez sem kötelező most már.

 

Sunes


A program a következő lesz:

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2022. 4. 8. péntek este

 

Péntek esti dumaparti - A sci-fi mgőrült?

megorultElmélkedés kedvenc irodalmi témánk sorsáról

2022. 4. 9. szombat

délután

Bugár Dávid

Nem euklideszi geometriára alapozott játékok

Nemeuklid2 A Unitity játékmotor sok lehetőséget rejt, ennek egyik, határozottan nem standard felhasználási módja, hogy a mekszokott  geometrián túl tekintsünk vele.

2022. 4. 9. szombat

délután

Jávorka Ágoston

Az űrkutatás legújabb eredményei

Urkutatas1A kényszerű kihagyás alatt az űrkutatás nem állt le, a magán és állami cégek is szépen haladtak céljaik felé.