Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

NapelemHa a Szaharába telepítenénk egy 1000 x 1000-es naperőművet, akkor az egyes hozzáértők szerint fedezné az emberiség pillanatnyi energiaszükségletét. Az energiaárak ugyan már lenyugodtak, de még így sem lenne megvetendő dolog, ha függetleníthetnénk magunkat holmiféle döglött dinoszauruszok trutymós maradványaitól, ha már Európa fejlettebb részeinek derogál az atomenergia.


SzaharaMielőtt beleélnénk magunkat a hurráoptimizmusba, nem árt belegondolnunk, hogy mi történik, ha a Föld 510 millió négyzetkilométeres felszínéből letakarunk egymilliót. A NASA CALIPSO műholdjának mérései kimutatták, hogy a Szaharából évente 27,7 millió tonna port szállítanak a szelek az Amazonas-medencébe, valamint további 43 millió tonnát a Karib-tenger térségébe. Ha megépülne a monstre naperőmű, akkor nagy valószínűséggel megszűnne a por szállítása, de legalábbis drasztikusan lecsökkenne az áthordott por mennyisége. Hogy megértsük, ez miért probléma, ahhoz tudni kell, hogy az Amazonas-medencében a trópusi esők kimossák a talajból a fontos nyomelemeket, viszont az átszállított szaharai por pontosan ezekben az elemekben gazdag. Ha elzárjuk a porcsapot, lehetséges, hogy az őserdei ökoszisztéma összeomlik.
ErdoA tanulság ebből az, hogy egy bolygó ökológiáját nem lehet lokálisan szemlélni, mindig globális szempontokat kell szem előtt tartani. Ez az a dolog, ami valahogy nem megy nekünk. Egy jó példa: a cégünkben az általunk gondosan szeparált hulladékot a takarítónő a lenti kukákban egy helyre szórja, ugyanis ott már nincsenek fenntartva külön szemetesek a különféle hulladékok számára.
Visszatérve a Szaharához: az említett egymillió négyzetkilométer a kilencede a teljes területének, melyet ha letakarunk sötét színű panelekkel, valószínűleg itt is komoly változásokat idézünk elő.
A fremenek nem örülnének egy ilyen sivataggyilkosságnak még akkor sem, ha az a Földön történik, nem pedig az Arrakison, akarom mondani a Dűnén. Természetesen most Frank Herbert zseniális regényeiről, a Dűne-sorozatról van szó. A könyvekben fontos szerephez jut a bolygószintű ökológia, a Dűne nevű sivatagbolygón élő fremen nép szimbiózisban él a sivataggal, mindemellett évszázadokon átívelő terveket dédelget a bolygó átalakításáról, hogy növényi és állati élet számára alkalmassá tegye azt.
WormMulasztást követnénk el viszont, ha csak ezt a vonalat említenénk, a könyvek cselekménye, világa eszméletlenül részletes és kidolgozott, Herbert egy-egy mondatával egész életutakat, sorsokat mesél el.
Ez az univerzum (Frank Herbert fia, Brian és írótársa Kevin J. Anderson jó néhány regénnyel bővítette ki a sorozatot) mindenképpen megérdemli, hogy a szokásos péntek esti dumaparti keretén belül kivesézzük kicsit. S hogy az említett dumaparti ne csak úgy magában álljon, nosza, rendezünk egy hétvégi összejövetelt is, méghozzá 2023. március 24-e és 26-a között. 24-én, pénteken este kezdünk és vasárnap délelőtt fejezzük be. Pénteken este 19:00-tól lehet gyülekezni a helyszínen, Kovácspusztán.
A részvételi díj tagoknak 12€, diákoknak 13€, nem tagoknak 14€ éjszakánként, ott nem alvás esetén pedig 5€ a napidíj. Jelentkezni lehet a corvusmail mailcímen.
Az étkezést mindenki maga oldja meg, van lehetőség pizza rendelésre, valamint saját étel készítésére is.


Sunes

 

Az összejövetel programja a következő lesz:

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2023. 3. 24. péntek este

Nagy Sándor

Dűnék között

DuneSzabad beszélgetés a Dűne regények univerzumáról és mindenről, ami velük kapcsolatba hozható

2023. 3. 25. szombat

délután

Nagy Sándor

A csillagászat legújabb eredményei

CsillagaszatLábujjhegyen állva belesünk a csillagászati kutatások boszorkánykonyhájának kulcslyukán

2023. 3. 25. szombat

délután
Jávorka Ágoston

A megújuló energia buktatói

Energia
Manapság szinte mindenki a megújuló energia segítségével akarja sütögetni a pecsenyéjét. Előadásunkban megvizsgáljuk, hogy mennyire fenékig tejföl ez a mézesbödön