Corvus 2024 észlelőtábor

2024. augusztus 3.-augusztus 9.

FoldpalyaAzt mondják, az élet egy gyatra játék, de az árban évente benne van egy Nap körüli utazás is. A tavalyi nyár óta mentünk majdnem egy egész kört életadó csillagunk körül, meg is fizettük az árát: egy évvel öregebbek lettünk. Gyűlnek a ráncok, kopik a porc, rakódik le a mész, ki kell tehát használnunk a maradék időnket. Ha lehet, akkor értelmesen, viszont a sörben tocsogtatott távirányítónyomkodás nem tartozik az ilyen elfoglaltságok közé. világ működésének megértésére való törekvés már annál inkább.
Vannak emberek, akiket belülről rág valami, ami cselekvésre ösztönzi őket. Itt most ne a látens tetőlövészekre gondoljunk, hanem olyanokra, akik állandó érdeklődéssel tekintenek világunkra. Ide soroljuk magunkat mi, amatőrcsillagászok is. Jelentős anyagi áldozatokra is hajlandóak vagyunk, hogy nagyobb távcsöveket, jobb felbontású kamerákat és hasonló eszközöket szerezzünk be, hogy eleget tehessünk kíváncsiságunknak.
napfoltÉletadó csillagunk beleerősített az utóbbi időben. Ragyái néhanap már szabad szemmel is látszanak. Ilyenkor nem csak hogy lehet a Napra nézni, mint a közmondásban, hanem egyenesen kötelező, persze a megfelelő filter használatával. Csillagászberkekben ismert a tréfa, hogy filter nélküli távcsővel a Napba csak kétszer lehet belenézni, egyszer a jobb, majd pedig egyszer a bal szemmel, utána már semmit sem fogunk látni. Mondjuk egy binokulárral ezt elő lehet adni egy betekintéssel is.
Azt is mondják, hogy minden, ami jó a világon, vagy hizlal, vagy erkölcstelen, vagy pedig piszok drága. A minőségi csillagászati eszközök pedig hatványozottan a piszok drága kategóriába tartoznak. Emlékszem egy beszélgetésre egy horgász ismerősömmel, aki arról panaszkodott, hogy milyen drága hobbi a pecázás, ő is már legalább 2000€-t elköltött a felszerelésére. Elnéző mosollyal gondoltam a TeleVue Ethos okulárok árcímkéjére, hogy egy 150/1050 mm-es tripletről nem is beszélve. Aki nem hiszi, járjon utána.
Hogy kicsit rácáfoljunk az első bekezdés sörös mondatához: a mértékkel fogyasztott sörital még egyetlen amatőrcsillagászt sem tett tönkre. Persze ezt az élvezeti cikket inkább borús idő estére tartalékoljuk, változócsillag észlelés előtt például erősen ellenjavallt. Jó idő esetén minden érző szívű amatőrcsillagász az égbolt objektumait fürkészi, a sör és egyéb társai még csak eszükbe sem jutnak 😊.
Ehhez fogjuk tartani magunkat augusztus 12-e és 18-a között, ekkor tartjuk az idei észlelőtáborunkat, ismét Kovácspusztán. 12-én, szombaton délután háromkor lehet gyülekezni, a tábort a következő pénteken, augusztus 18-án délelőtt fejezzük be.
A tábor folyamán a Nap mindenképpen terítéken lesz, szinte naponta generál szabadszemes napfoltokat, persze mi majd nagy vassal megyünk a vadra 😊. Gondos időpontválasztásunk okán a fejtül odatett ezüst Hold nem fog zavarni, a Jupiter és a Szaturnusz viszont uralni fogják az égboltot a fényes koporsószeg-csillagok milljom-ezerével egyetemben*. Ebből egyenes ágon implikálódik, hogy minden érdeklődő megtalálja majd a neki tetsző látnivalót. bolygok
A tábor részvételi díja tagoknak 17€, diákoknak 18€, nem tagoknak 20€ naponta. Ebben az összegben benne van a szállás díja, valamint napi négyszeri étkezés. Az elszállásolás az épület tetőterében és sátorban történik. Az épületben tartunk fenn helyeket a szakács és meghívott előadóink számára. Aki sátorban szeretne lakni, ezt jelezze a táborba való jelentkezéskor. A sátrat természetesen mindenki magának biztosítja be.
A tavalyi táborhoz hasonlóan az kósza betévedőktől most is fogunk napidíjat kérni, ennek összege 6€.
A táborba érkezést legalább egy nappal előre jelezzétek, hogy az étkezést tudjuk biztosítani. A táborba a corvusmail mailcímen lehet jelentkezni.
Természetesen a copypaste szöveg sem maradhat el: Jövök a táborba, elejétől végéig.
Már csak annyit, hogy a táborba hozzatok mindenképpen: jegyzetfüzetet, tollat, piros lámpát, a tábor részvételi díját 😊 – ez a kötelező felszerelés.
Opcionális: távcső, csillagtérkép, zöld lézer, binokulár, fényképezőgép, olvasnivaló stb.

Sunes

*Arany János után szabadon

 

A tábor progrmja a következő lesz (folyamatosan bővítjük a meghívott előadók visszajelzései alapján):

Dátum, időpont

Előadó

Cím

2023. 8. 12. szombat délután  

Tábornyitó

logo hu 80

2023. 8. 12. szombat délután  

Távcső-karbantartó workshop

tukor02Közös erővel szérszedjük, megtisztítjuk és beállítjuk távcsöveinket. Értelemszerűin fakultatív program, alapvetően a távcsővel rendelkező emberkéknek szól, de az érdeklődők természetesen nem lesznek elkergetve...

Némi alap szerszámkészlet erőjen ajánlott, hogy ne kelljen pl. egy csavarhúzóra várni 5 embernek.

2023. 8. 12. szombat

késő délután

Jávorka Ágoston

Űrkutási összefoglaló

urkutat

2023. 8. 13. vasárnap

délelőtt

Tonkó Péter

Klasszikus képfeldolgozási módszerek vs AI az asztrofotózásban

AI Astro 80Az MI-n alapuló képfeldogozási és generálási algoritmusok vírusként terjednek a világon. A csillagászati felvételek feldolgozása mindig is időigényes feldatanak számítótt. Megvizsgáljuk miben segíthet a mesterséges intelligencia a csillagászati képfeldolgozás során.

2023. 8. 13. vasárnap

délután

Nagy Sándor

Észelejünk mély-eget!

M27Az égbolt sok csodálatos objektumot rejt, amelyeket kisebb-nagyobb távcsövekkel megkereshetünk. Előadásunkban egy áttekintést nyújtunk ezen objektumok típusairól, észlelésük, keresésük módjáról.

2023. 8. 13. vasárnap

délután

Édes Lili

Jó, de biztos hogy volt ősrobbanás?

BigBang Az "ősrobbanás" egy gúnynévnek indult az univerzum korai állapotát megsejtő elméletre, ám ma már a legelfogadottabb kozmológiai modellek az ősrobbanás-elméletre épülnek. Ez annak is köszönhető, hogy az ősrobbanást több megfigyelés is bizonyítja. Ezen bizonyítékokat azonban a gonosz asztrofizikusok igen nehezen megérthető jelenségek mögé rejtették. A megfejtésért az előadás során megértjük a kozmikus háttérsugárzás forrását és az elsődleges nukleoszintézist. De kitérünk arra is hol bukik el az ősrobbanás elmélet.

2023. 8. 13. vasárnap

délután

Jávorka Ágoston

A megújuló energia buktatói

Energia
Manapság szinte mindenki a megújuló energia segítségével akarja sütögetni a pecsenyéjét. Előadásunkban megvizsgáljuk, hogy mennyire fenékig tejföl ez a mézesbödön
 

2023. 8. 14. hétfő

délelőtt

Käsz László

Szabadszemes észlelések

szabadszemSokan megfeledkeznek arról, hogy minden ember tulajdonában van egy, illetve két csodálatos műszer, amely nagyon is alkalmas az égbolt megfigyelésére: szemekenek hívják őket. Az előadás során arról lesz szó, hogy mi mindent lehet megfigyelni szabad szemmel. Megláthatjuk, hogy nagyon is sok mindent...

2023. 8. 14. hétfő

délután

Galgóczi Bálint 

Képernyőtechnológiák monitorozása

monitorA kijelzőipar rohamos fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben, megteremtve ezáltal a jobbnál jobb telekommunikációs és informatikai eszközöket. Miként azonban ezek elterjedése nem egyenletes szerte a világban, sokakban felmerülhetnek a következőkhöz hasonló kérdések: Mi a különbség az LCD, a QLED és az AMOLED között? Szükségünk van-e 8K-s képernyőre, meddig érzékelhető az emberi szem számára a nagyobb felbontás? Indokolt-e a minél nagyobb képfrissítési frekvencia? Az előadás keretében többek között ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, tárgyalva a téma tudományos alapismereteit.

2023. 8. 14. hétfő

délután

Jancsi Ákos

Atombombák vs. atomerőművek

radiationArról lehet vitatkozni, hogy a nukleáris technológia kialakulása és fejlődése az emberiség javára vagy pusztulására szolgál-e majd hosszú távon, viszont az elvitathatatlan, hogy mekkora mértékben változtatta meg világunk történelmét és ezzel együtt mindannyiunk életét. Az előadás során betekintést nyerhettek a tudomány ezen szegletébe, megismerkedve az atombombák és az atomerőművek működésének alapjaival.

2023. 8. 14. hétfő

délután

Musza Alexandra

A kutatók titkos élete

kutatokKi az a kutató? Szuperhős? Antihős? Jófiú vagy éppen rossz? Mitől lesz valaki kutató? Mit csinál egy kutató? Nehéz vagy könnyű kutatónak lenni? Az előadásban ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

2023. 8. 14. hétfő

délután

Török Mátyás

Szagok kémiája

kisgyerekIsmerjük a viccet: ha mozog, fizika, ha szőrös, biológia, ha büdös, kémia. És valóban: a vegyészekről az embereknek általában a robbanások, a színes löttyök és a vegyszerszagú laboratórium jut eszébe – talán nem véletlenül. Na de miért érzünk szagokat? Mi ennek az evolúciós háttere? Miért van egyes dolgoknak rossz, másoknak pedig jó illata? Mi okozza a hétköznapokban előforduló anyagok jellegzetes szagát? Előadásom során többek között ezekre a kérdésekre is ki fogunk térni, konkrét példákon keresztül, némi helyszíni illatbemutatóval kiegészítve.

2023. 8. 15. kedd

délelőtt

 Nagy Sándor

Planizás Rumcájszéknál - avagy hogyan kell fesztivált csinálni?

FFBBeszámoló a Brünnben rendezett Fulldome Festivalról

2023. 8. 15. kedd

délután

Kovács Tamás

Égi mechanikai rendszerek információtartalma

celestial

2023. 8. 15. kedd

délután

Horváth Ákos

Kozmikus sugárzás

cosmic

2023. 8. 15. kedd

délután

Dr. Kutrovácz Gábor

A csillagképek anatómiája

 Hogyan határozták meg fiktív testrészek a csillagokat? csillagkep

2023. 8. 15. kedd

délután

Nagy Sándor

Szimuláljuk az eget!

blackholeA csillagászati ismeretterjesztéssel mára már teljesen összefonódtak az égboltot szimuláló programok. Előadásunkban ezkből szemezgetünk, kiemelve bizonyos tulajdonságaikat, melyek hozzájárulhatnak a wow-effektushoz a bemutatók során.

2023. 8. 16. szerda

délelőtt

Dr. Kutrovácz Gábor

Blokkolható-e az erő?

blokkeroBolygómozgás, gravitáció és asztrológia Keplernél

2023. 8. 16. szerda

délelőtt

Geczinger Zsolt

A repülés története

repcsi

2023. 8. 16. szerda

késő délután

Édes Lili

Most akkor mekkora az univerzum?

univerzum

A JWST szorgosan dolgozik, hogy ellásson az univerzum sarkaiba, de vajon milyen messzire kell néznie? Milyen messze van tőlünk az az objektum, aminek a fénye 13,8 milliárd éve indult el, és most ért hozzánk? Láthatjuk-e valaha az egész univerzumot? Az előadás kemény számolásokat és fizikát tartalmaz, előtte kérdezze kezelőorvosát vagy hallgasson mindörökre.

 

2023. 8. 17. csütörtök délelőtt

Käsz László

Kettőscsillagok

A kettős-és többes csillagok doublestarézlelése kedvelt diszciplínája az amatörcsillagász gyekorlatnak. Az előadást kedvcsinálónak szánjuk, hátha néhányan belekezdenek ebbe a távcsövet és emebtr próbáló észleléstípusba...

2023. 8. 17. csütörtök délután

Jánosdeák Márk

Mitől AI az AI, avagy bevezető a Mesterséges Intelligencia világába

AIAI, deep learning, neurális hálók... már lassan mindennapjaink szerves részét képezik, de vajon értjük-e hogy mi áll a szavak mögött? Az előadás kísérletet tesz rendet teremteni ezen és sok más kifejezések kavalkádjában. 

2023. 8. 17. csütörtök délután Duba Gergő

Így pazaroltok ti

Korunk közhelyes témája az energiapazarláswaste. Előadásunkban megtörtént eseteket említünk fel, mintegy okulásul, mert ugye az okos ember más kárán tanul, a buta pedig még a magáén se...

2023. 8. 17. csütörtök délután Édes Lili

Szupernóvák avagy hogyan jutunk el elemi folyamatoktól a csillagrobbanásokig

Supernova Persze már mindenki mindent tud a szupernovákról. Az Ia típusúak a fehértörpék karácsonyi ebédjéből, a II-es típusúak pedig a nagy tömegű csillagok méltóságteljes elbúcsúzásából születnek. De miért van az, hogy az egyik típusú szupernóva fontosabb számunkra, mint a másik? Valójában milyen folyamatok zajlanak le egy csillag haláltusája során atomi szinteken? Ilyen és hasonló kérdésekre próbál választ adni az előadás, hogy megértsük hogyan emészti fel a csillagokat az életüket évmilliárdokig fenntartó fúzió.